Идея за отнемане на празни жилища взриви социалните мрежи. Идея на

...
Идея за отнемане на празни жилища взриви социалните мрежи. Идея на
Коментари Харесай

Идея за отнемане на празни жилища взриви социалните мрежи


Идея за лишаване на празни жилища взриви обществените мрежи. Идея на новия екип на София за потребление на празните жилища за жилищни потребности разбуни обществените мрежи. Появиха се и мемета, напомнящи годините след 9-ти септември, когато комунистите изхвърлят
аристокрацията от жилищата в София.
Повод за гневните мнения в мрежите стана изявление на проектант Явор Панев в . За него е посочено, че не е от екипа на новия кмет Васил Терзиев, само че концепциите му се припокриват с тези на „ Екипът на София “.
За нея от месеци приказват архитекти
от гражданското съдружие „ Екипът на София “, което беше част от организациите, издигнали Васил Терзиев за кмет и от което се чака да зареди с специалисти общината.
„ На процедура в София повече
от 30% от жилищата са необитаеми – добити са единствено с капиталова цел. Това би трябвало да се промени с държавна и общинска политика, тъй като това ще бъдат едни празни гета в бъдеще. Те са най-вече в южните квартали на София преди и след Околовръстното “, споделя архитектът в изявлението.
На въпрос по какъв начин се открива,
че едно жилище е празно, той изяснява, че знак са сметките за ток. Панев дава и образец за политика с празните жилища от Барселона.

„ Там в случай че се установи, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде трансферирано с контракт за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него “, изяснява той. Целта не е единствено обществена, само че и реализиране на разнообразие в общността.
„ Затворените комплекси за новобогаташи
са генерална неточност “, споделя архитектът.

Същата концепция се открива в „ споделените цели “ на уеб страницата на „ Екипът на София “. В нея са записани най-общо „ някои ограничения за стотиците празни жилища да станат действителна част от жилищната политика на града ни “, а също и „ механизми за потребление на
хиляди празни жилища в града “.
Празните жилища би трябвало да заплащат и по-високи налози, счита пък водачът на сдружението арх. Любомир Георгиев, за който се чака да е един от основните фактори в новото ръководство на столицата.

От 2016 година локалните управляващи в Каталуния, където е и Барселона, имат право да се разпореждат с парцели, които стоят празни повече от 2 години. Те могат да ги отдават чартърен на налични цени за интервал от 4 до 10 години, след което да ги върнат на притежателя им. От края на 2019 година е в деяние нов законов правилник, който разрешава на общините да изкупуват празни жилища даже без единодушие на притежателя, на 50% от пазарната цена. През 2020 година общинското управление предизвести 14 компании, които имат общо 194 празни жилището, че в случай че не намерят наемател до един месец, ще изгубят парцелите си, освен това на половин цена.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР